Web hosting?
Om je website online publiek zichtbaar te maken moet deze op een server geplaatst worden vanwaar hij voor iedereen bereikbaar is. Hiervoor heb je een hosting partner nodig die dit voor jou mogelijk kan maken. Ik ging zelf even geleden op zoek naar de ideale hosting service voor mijn website in België.
Na wat onderzoek kwam ik uiteindlijk terecht bij Hostinger. In dit artikel licht ik toe waarom ik uiteindelijk voor Hostinger gekozen heb en waarom het in mijn mening de beste webhosting in België is op dit moment.
Wat is Hostinger?
Hostinger is een technologiebedrijf afkomstig uit Litouwen, gespecialiseerd in het aanbieden van web hosting. Intussen wereldwijd bekend heeft Hostinger een klantenbestand van meer dan 3 miljoen personen. In 2020 werden ze door verscheidene autoriteiten, o.a. door Bitcatcha, erkend als snelst groeiende hosting provider.
Een gekende naam dus binnen de hosting wereld waardoor ze al snel op mijn radar terecht kwamen.
Waarom Hostinger?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor Hostinger.
Hieronder lijst ik de belangrijkste voordelen op die uiteindelijk mijn keuze hebben bepaald:
- Prijs:
In het vergelijken van verschillende hosting partijen in binnen- en buitenland viel al snel op dat Hostinger op vlak van prijs moeilijk te kloppen was. Je kunt al een basispakket krijgen voor amper €2,99 per maand gedurende een periode van 4 jaar, waarna de prijs wel verhoogt maar nog steeds goedkoper is dan veel andere providers die ik op mijn zoektocht tegenkwam.
Goedkoop staat uiteraard niet altijd gelijk aan een kwalitatieve service, dus de goedkope prijs leek op eerste zicht niet per se een goed teken. Uiteindelijk bleek dat dit eerder een onnodige zorg was, want voor die lage prijs biedt Hostinger wel degelijk een zeer kwalitatief pakket aan. - Gebruiksvriendelijkheid:
Voor ik bij Hostinger uitkwam was ik zelf eerder een leek op vlak van website hosting, dus gebruiksvriendelijkheid van het opzetten van de hosting en het koppelen van een domein was voor mij zeer belangrijk. Ook hier blinkt Hostinger uit met een zeer overzichtelijk setup-proces en een duidelijk verstaanbaar configuratieplatform, hun zogenaamd hPanel.
Het hPanel is misschien niet het meest geavanceerde platform, maar heeft wel alles wat je nodig hebt om vlot je website te beheren.
Daarnaast vind je op de website van Hostinger zelf talloze tutorials en documentatie om je op weg te helpen als er iets niet meteen duidelijk is. Deze gaan van simpelweg het gebruik van de Hostinger tools tot meer algemene zaken rond het ontwerpen en het ontwikkelen van websites. - Snelheid en betrouwbaarheid:
Zeer belangrijke bij het kiezen van web hosting zijn de prestaties op vlak van snelheid en betrouwbaarheid (bv. up-time) van je website. Aangezien je hostingpakket o.a. bepaalt hoeveel bandbreedte en opslag je ter beschikking hebt, bepaalt dit namelijk voor een groot stuk mee hoe snel je website geladen wordt, zeker als je een ietwat zwaardere website zou hebben.
Hostinger biedt op dit vlak absoluut waar voor je geld met in het basispakket al meteen 100 GB opslag inbegrepen.
Het aanbod van Hostinger
Hostinger heeft verschillende soorten hosting in aanbieding. Voor mijn eerste project en op zijn minst de nabije toekomst had ik voldoende aan een eenvoudig web hosting pakket. Onder deze noemer zijn 3 verschillende paketten beschikbaar: Premium, Business en Cloud Startup. Hieronder beschrijf ik kort de verschillen tussen deze opties en waarom je al dan niet voor een bepaald pakket zou kiezen.
Premium
Dit is het basispakket met het goedkoopste prijskaartje. Ondanks het goedkoopste pakket te zijn biedt deze optie echter wel al wat waar voor je geld en zal dit meer dan voldoende zijn voor de meeste eenvoudige websites. Je krijgt ook alvast een gratis domein aangeboden voor het eerste jaar hosting.
Het pakket heeft een limiet van 100 websites en een verkeer van ongeveer 25 000 website bezoeken, echter moet je dit met de nodige korrel zout nemen. Een SSD opslagruimte van 100 GB is zeker voldoende voor een paar websites, maar als je een of meer websites met veel content hebt zal je hier al relatief snel tegen limieten botsen, o.a. in termen van snelheid van je verschillende websites.
Heb je echter een relatief lichte website in gedachten en ben je niet van plan dan meer dan een paar verschillende websites te maken is het Premium pakket zeker voldoende en het overwegen waard. Dit pakket biedt in dat opzicht meer dan veel alternatieve hosting providers en dat voor een prijs die bijna niet te kloppen is.
Business
Wil je iets meer speelruimte en snellere websites, maar ben je niet meteen van plan een uitgebreide cloud service aan te bieden of tientallen websites te hosten, dan is het Business pakket waarschijnlijk de gulden middenweg.
In vergelijking met het Premium pakket biedt deze optie het dubbele (200 GB) aan beschikbare opslag, die ook meteen NVMe opslag is, wat het laden van je opgeslagen data aanzienlijk sneller zal maken. Dit zal vooral merkbaar zijn bij zwaardere websites, maar is in alle geval een mooie plus. Wil je meer weten over NVMe, kun je via deze link wat uitleg vinden.
Naast meer oplslag en betere laadsnelheden biedt het Business pakket ook een aantal specifieke functionaliteiten bovenop het Premium pakket, waaronder gratis gebruik van het Hostinger CDN (content delivery network) wat ook weer bijdraagt aan een snellere website (tot 40% sneller naar hun eigen zeggen). Ook kan je gebruik maken van geavanceerde AI tools en een WordPress staging tool.
Kortom, het Business pakket is ideaal voor gebruikers die een iets zwaardere website nodig hebben en veel belang hechten aan de snelheid van hun website. Heb je bijvoorbeeld een online service die je aanbied of heb je een webshop, dan is dit zeker de upgrade waard. Het is niet voor niets het meest gekozen pakket.
Cloud Startup
Dit is het duurste pakket binnen de eenvoudige web hosting opties, en is vooral bedoeld voor het hosten van veelvoudige en/of zeer intensieve websites.
Het biedt de mogelijkheid om tot 300 websites te hosten (opnieuw, korrel zout) en heeft een hogere limiet aan aantal bestanden en folders. Dus, ondanks slechts dezelfde hoeveelheid opslag (200 GB) laat het wel toe voor complexere websites om meer bestanden te hosten.
Het geeft ook toegang tot een persoonlijk IP adres voor het hosten van je website, wat de veiligheid ten goede komt. Alle pakketten hebben wel een goede basis aan veiligheid ingebouwd, maar als cybersecurity van het grootste belang is, bijvoorbeeld wanneer er veel gevoelige informatie (e.g. je biedt webservices richting ziekenhuizen of dergelijke) in de database van je website zit, is deze optie wel te overwegen. Je kan ook genieten van Priority support met dit pakket.
Samengevat, als je zeer uitgebreide en complexe websites gaat maken waarbij security en uptime primeren kan deze optie de moeite waard zijn.